Paniekbaren: Wat zijn dat, waar worden ze gebruikt en wie installeert ze.

Een paniekbaar ( soms ook paniekopener of duwopener genoemd) is een apparaat dat de deur afsluit en dat bestaat uit een metalen baar die een veer bevat die aan de binnenzijde van een uitgangsdeur ongeveer 40 inches ( 1 m ) vanaf de bodem, horizontaal wordt geïnstalleerd. Als men de paniekbaar neerdrukt, gaan de schoten open en de deur gaat naar buiten toe open. Dit mechanisme laat toe dat een deur snel en gemakkelijk geopend kan worden als een massa in paniek in een noodgeval ertegen aan drukt. Zonder een paniekbaar, kan de massa onmogelijk ontsnappen omdat de deur te moeilijk te openen is naar binnen toe. Om efficiënt aan het doel te kunnen beantwoorden, moet een dergelijke deur altijd opengaan aan de andere zijde dan waar de paniekbaar geïnstalleerd werd.

Een paniekbaar kan gebruikt worden bij enkelvoudige of bij dubbele deuren die van hout, staal, aluminium of zelfs glas gemaakt zijn. Typisch is dat een deur met een paniekbaar enkel van binnenuit kan geopend worden, maar wanneer men een paniekbaar installeert op een deur die aan weerskanten kan opengaan, moet er aan de buitenkant een ander type van handvat gemonteerd worden.

Paniekbaren zijn voorgeschreven door de wet op alle brand- en nooduitgangen. De paniekbaar op brandwerende deuren moeten kunnen weerstaan aan hoge temperaturen en moet iedere keer dat de deur terug dicht gaat, vergrendeld worden. Anderzijds mag de paniekbaar op een niet brandwerende deur tijdelijk ontsloten zijn door het gebruik van een sleutelmechanisme die de baar neerwaarts gedrukt houdt. In deze situatie kan de deur geopend worden door tegen de deur zelf te duwen of te trekken, en niet door op de paniekbaar te drukken. Panieksloten kunnen zich ook bevinden op kettingschakels en decoratieve poorten in afsluitingen, vooral bij grotere plaatsen in openlucht , zoals concertarena’s en sportstadia.

Alhoewel een op het oppervlak gemonteerde paniekbaar meestal door een vakman geïnstalleerd wordt, kan het toch ook door een ambitieuze doe-het-zelver geïnstalleerd worden. Veel kits van verschillende types standaard en luxe paniekbaren met een verstaanbare installatie handleiding zijn beschikbaar. Deze kits bevatten alle noodzakelijke installatiematerialen, bevestigingsonderdelen, aanpasbare knipsluitingen en optioneel verkrijgbare kluisjes voor versleuteling van buiten uit of toegang verlenend met een kaart.

Kijk hier voor meer handige tips voor in en om het huis.

Lees meer hier